Vollenbroek door de eeuwen heen: inleiding

Vollenbroek is een naam die vooral in Twente voorkomt. Als je de naam opzoekt op de Nederlandse familiedatabank, dan vind je het volgende overzicht:

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden [146.15 KB]

In 1947 waren er volgens deze familienamen data bank 183 mensen in Nederland die de achternaam Vollenbroek droegen. In 2007 was dat aantal gegroeid tot 335. Het merendeel ervan woont in Twente.

Het relatief kleine aantal mensen met de naam Vollenbroek en de sterke concentratie in Twente deed bij ons de vraag rijzen of al deze mensen familie zijn. Ofwel: is het mogelijk één of meerdere stambomen te maken, die onderling samenhangen, waar alle mensen in Nederland met de naam Vollenbroek een plaats hebben? Dus gingen we op de Wie-was-wie website zoeken naar alle mensen met de naam Vollenbroek. Deze website bevat gegevens over geboorte, huwelijk en overlijden, afkomstig uit de burgerlijke stand, die in 1811 in Nederland werd ingevoerd. Hierbij geldt de beperking dat overlijdensaktes pas na 50 jaar openbaar worden, dat betekent dat we alleen overlijdensgegevens hebben tot 1960. Voor huwelijksaktes geldt dat ze pas na 75 jaar openbaar worden en voor geboorteaktes geldt 100 jaar. Op dit moment zijn dus de volgende gegevens van de burgerlijke stand via Wie-was-wie te bekijken: geboorteaktes 1811-1911, huwelijksaktes 1811-1932 en overlijdensaktes 1811-1960.

Op de Wie-was-wie website vonden we 259 Vollenbroek naamdragers die voor 1960 gestorven zijn. Op de website staat naast de persoon in kwestie steeds het jaar van overlijden, plaats van overlijden, leeftijd bij overlijden, eventuele partner, en de namen van vader en moeder. We hebben hier een lijst van gemaakt, evenals een lijst van huwelijken die we op Wie-was-wie vonden.

Op basis van deze ruwe gegevens konden we, na veel puzzelwerk, de familieclusters samenstellen die op deze website staan beschreven. Om vast een tipje van de sluier op te lichten: de beschreven familieclusters hebben onderling geen verbanden, althans niet in de laatste zes generaties. Daarom zijn we op zoek gegaan naar gegevens uit de 17e en 18e eeuw, waarbij we waren aangewezen op onder andere kerkelijke registers. Gelukkig zijn vele hiervan al gedigitaliseerd, zoals de website van Frank Steggink. Met behulp van gegevens van deze site hebben we gevonden dat cluster 1 en 2 een gemeenschappelijke voorvader hebben en ook van de andere familieclusters hebben we interessante aanvullende gegevens opgeduikeld.

Volmbroek, Busger op Vollenbroek, Busscher op Vollenbroek en Morsink Vollenbroek

Volgens de Nederlandse familienamen data bank waren er in 2007 31 mensen met de naam Volmbroek, 50 met de naam Busger op Vollenbroek, 5 met de naam Busscher op Vollenbroek en 18 met de naam Morsink Vollenbroek. Omdat we vermoeden dat deze families nauwe relaties hebben met de Vollenbroek familieclusters hebben we deze familienamen ook onderzocht en beschreven op deze site.

Wat is er nog meer te vinden op Vollenbroekvoorouders.nl?

Naast de familieclusters vindt u onder menu een aantal onderwerpen, zoals het ontstaan van de naam Vollenbroek, informatie over de erven Vollenbroek In Hasselo en Dulder. Het menu kan/zal worden uitgebreid zodra we beschikken over meer interessante informatie.

Reeds bestaande Vollenbroek websites

Misschien bent u al bekend met uw stamboom en bent u al lid van een van de Vollenbroek websites die al een tijdje in de lucht zijn:

http://www.myheritage.nl/site-129855811/vollenbroek beheerder Herman Vollenbroek

http://www.myheritage.nl/site-253230161/vollenbroek beheerder Frans Vollenbroek

De gegevens op deze websites zijn er vrijwillig opgezet door de leden van deze sites en beperken zich dus niet tot openbare gegevensbestanden. Van de andere kant zijn ze beperkt tot telkens één familie. De nieuwe site Vollenbroekvoorouders.nl richt zich juist op de samenhang tussen de diverse familieclusters, alsook op het schetsen van een historische context.

We hopen van harte dat de site u aanzet ook op zoek te gaan naar uw voorouders en dat u hiermee kunt bijdragen aan het oplossen van de raadsels die wij niet konden oplossen. Ook nodigen wij u graag uit om met correcties te komen als u denkt dat we hier en daar fout zitten. Om het u gemakkelijk te maken de bronnen na te trekken die we hebben gebruikt, hebben we deze zoveel mogelijk vermeld via hyperlinks.

U kunt contact met ons opnemen via info@vollenbroekvoorouders.nl